Ahogy már az előbbi bejegyzésemben is említettem, kelt prószát készítettem. Ez egy desszert, szóval a krumpliprószával (recept itt és itt) ellentétben porcukorral meghintve szokták tálalni, vagy anélkül.
Kelt prósza
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 1 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 nagy csipet só
- diónyi vaj vagy zsír
- 1 marék dió + 2 evőkanál kristálycukor
- kb. 7-8 teáskanál lekvár
Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos, cukros tejben. A tojást, a maradék tejet, a sót habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt és nagyon laza tésztát dagasztunk. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a diónyi langyos zsírt és 1 óra alatt, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kivajazott tepsibe simítjuk a tésztát, tetejére pedig lekvár és cukros darált dió kupacokat halmozunk, teljesen véletlen sorrendben és arányban. Fél óra alatt, 180 fokon aranysárgára sütjük. tetejét porcukorral meghintjük és már fogyaszthatjuk is.
Ebben a borzalmas időben még a szokottnál is rosszabb képek készülnek, semmi természetes fény délután 3-kor.....
4 megjegyzés:
Katicamanó! Ezt feltétlenül kipróbálom, mert eddig ezt a változatot nem ismertem, csak a kefires prószát és a kukoricaprószát készítettem. Isteni lehetett!? :))
Jaj, mióta készülök én is prószát készíteni..Nagyon guszta a tied!
Mézigörl, Ottis, köszönöm a dicsérő szavakat. A prósza nagyon finom volt, mert a tésztája habkönnyű lett.
Szerintem még sosem ettem, de nagyon finom lehet
Megjegyzés küldése