2010. november 26., péntek

Ismét kelt

Ahogy már az előbbi bejegyzésemben is említettem, kelt prószát készítettem. Ez egy desszert, szóval a krumpliprószával (recept itt és itt) ellentétben porcukorral meghintve szokták tálalni, vagy anélkül. 

Kelt prósza 

Hozzávalók: 
  • fél kg liszt 
  • 2 dkg élesztő 
  • 4 dl tej 
  • 1 db tojás 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 1 nagy csipet só
  • diónyi vaj vagy zsír
  • 1 marék dió + 2 evőkanál kristálycukor
  • kb. 7-8 teáskanál lekvár 

 Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos, cukros tejben. A tojást, a maradék tejet, a sót habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt és nagyon laza tésztát dagasztunk. Ha a tészta összeállt, beledolgozzuk a diónyi langyos zsírt és 1 óra alatt, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kivajazott tepsibe simítjuk a tésztát, tetejére pedig lekvár és cukros darált dió kupacokat halmozunk, teljesen véletlen sorrendben és arányban. Fél óra alatt, 180 fokon aranysárgára sütjük. tetejét porcukorral meghintjük és már fogyaszthatjuk is. 




Ebben a borzalmas időben még a szokottnál is rosszabb képek készülnek, semmi természetes fény délután 3-kor..... 

4 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Katicamanó! Ezt feltétlenül kipróbálom, mert eddig ezt a változatot nem ismertem, csak a kefires prószát és a kukoricaprószát készítettem. Isteni lehetett!? :))

Ottis írta...

Jaj, mióta készülök én is prószát készíteni..Nagyon guszta a tied!

katicamanó írta...

Mézigörl, Ottis, köszönöm a dicsérő szavakat. A prósza nagyon finom volt, mert a tésztája habkönnyű lett.

Bianka írta...

Szerintem még sosem ettem, de nagyon finom lehet