2011. január 15., szombat

Habcsók

Tökéletes felhasználási módja a fánksütésből megmaradt tojásfehérjének az, ha habcsókot készítünk belőle, vagy Pavlova-tortát. Én most az utóbbi mellett döntöttem, kiegészítettem a maradék 3 tojásfehérjét még eggyel és két óra múlva már szelhető állapotban várta a desszert, hogy elfogyasszuk.

Pavlova-torta

Hozzávalók:
  • 4 db tojásfehérje 
  • 28 dkg kristálycukor 
  • 1 evőkanál 10 %-os ételecet (vagy balzsamecet) 
  • 4 g étkezési keményítő 
  • 2 dkg holland kakaópor 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • fél citrom leve 
Egy nagy tálban habbá verem a fehérjéket a fél citrom levével, közben fokozatosan hozzáadom a cukrot. Ha már kemény a hab, belekeverem az ecetet (én balzsamecetet használtam, mert nem volt ételecetem), a keményítőt, a kakaóport és a fahéjat is. Sütőpapírral fedett tepsire halmozom és 150 fokon egy óra alatt készre sütöm. Ha kihűlt a tetején 2dl tejszínből felvert habot egyenletesen elosztok és tetszés szerinti gyümölccsel díszítem. Én most narancsszeletek mellett döntöttem.


A recept Varga Gábor, Gourmandia című könyvéből származik.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, én még nem mertem nekivágni

katicamanó írta...

Bianka, nagyon finom volt, csak javasolni tudom, hogy próbáld ki, amilyen bonyolultnak tűnik, olyan könnyen elkészíthető torta. =)