Tökéletes felhasználási módja a fánksütésből megmaradt tojásfehérjének az, ha habcsókot készítünk belőle, vagy Pavlova-tortát. Én most az utóbbi mellett döntöttem, kiegészítettem a maradék 3 tojásfehérjét még eggyel és két óra múlva már szelhető állapotban várta a desszert, hogy elfogyasszuk.
Pavlova-torta
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 28 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál 10 %-os ételecet (vagy balzsamecet)
- 4 g étkezési keményítő
- 2 dkg holland kakaópor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél citrom leve
Egy nagy tálban habbá verem a fehérjéket a fél citrom levével, közben fokozatosan hozzáadom a cukrot. Ha már kemény a hab, belekeverem az ecetet (én balzsamecetet használtam, mert nem volt ételecetem), a keményítőt, a kakaóport és a fahéjat is. Sütőpapírral fedett tepsire halmozom és 150 fokon egy óra alatt készre sütöm. Ha kihűlt a tetején 2dl tejszínből felvert habot egyenletesen elosztok és tetszés szerinti gyümölccsel díszítem. Én most narancsszeletek mellett döntöttem.
A recept Varga Gábor, Gourmandia című könyvéből származik.
2 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, én még nem mertem nekivágni
Bianka, nagyon finom volt, csak javasolni tudom, hogy próbáld ki, amilyen bonyolultnak tűnik, olyan könnyen elkészíthető torta. =)
Megjegyzés küldése