....áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő...."
Bizony, bizony, január 6-tól, azaz Vízkereszttől egészen Hamvazószerdáig van okunk a mulatságra, hiszen ez a farsang időszaka. Ez nálunk egyet jelent a szalagos farsangi fánkkal. Emlékszem kiskoromban mindig rettegtem a maszkáktól, mert hangosak és ijesztőek voltak és ahova csak betértek, fánkot követeltek, amit fakanálra húztak fel, úgy szállították. Aztán amikor elértem abba a korba, hogy én is beöltözhettem, már sokkal jobban élveztem a dolgokat és persze a fánklopás is tetszett.
A minap egyik vizsga után felhívtam a mamát:
-Szia mama, lehet egy kérdésem?
-Hát persze kislányom, mondjad!
-Hogyan kell fánkot sütni?
Igen, távoktatásban részesültem, majd nekiláttam a cseppet sem egyszerű és rövid ideig tartó munkának. De az eredmény megérte. Életem első fánktésztája csodálatosan megkelt és a kisült tészta egy kis baracklekvárral pedig nagyon remek volt.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 3 db tojás sárgája
- csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál rum
A tejet a cukorral együtt meglangyosítom és belemorzsolom az élesztőt, majd hagyom felfutni (10 perc minimum). Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót és a tojások sárgáját. A margarint pedig egy külön tálban felolvasztom (lehet olajjal is készíteni, abban az esetben 1 dl-t használjunk). A felfuttatott élesztőt és a tejet a kimért hozzávalókhoz öntöm, majd elkezdem kidolgozni, rövid idő után hozzáöntöm a margarint, majd folytatom a kidolgozást, végül a rum következik. Ügyeljünk arra, hogy a tésztánkat jól dolgozzuk ki, nagyon puhának kell lennie, nem olyannak, mint egy hagyományos kelt tésztának. Fontos még a meleg helyiség is, nem szabad a tésztának megfáznia. A kidolgozás kb. 35-45 perces művelet. Ezután letakarva egy órát pihentetjük, majd kezünkkel egyenletesre nyújtjuk. "Nem szabad sodrófát használni, mert azt a fánktészta nem szereti." /mama/ Kerek kiszúróformával pogácsákat szaggatunk, majd letakarva ismét fél órát pihentetjük. Felforrósított olajban azzal a felével, ami pihentetéskor felül volt kezdjük a sütést fedő alatt. Vigyázzunk, mert hamar megéghet a tészta. A másik oldalát már fedő nélkül sütjük pirosra. Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.
5 megjegyzés:
Mennyeien néz ki
Kedves Katicamanó!
Szeretnék nem publikusan kérdezni Tőled valamit, de sehol sem találom a blogodban az email-címed.
Lehetséges, hogy megoszd velünk?
Vagy küld el az enyémre:
kantorszszilvia@gmail.com
http://kaszilva.blogspot.com
Köszi szépen: Szilvi
Bianka, köszönöm szépen, hát még az ízük milyen mennyei volt =)
Szilvi, eddig nem is jutott eszembe, hogy ilyen elérhetőséget megadjak, de mostantól e-mailben, aki szeretne itt tud elérni: katicamanosutodeje@freemail.hu
Nagyon szépek a fánkok, én is hasonlóan készítem!
Köszönöm Liza, hát igen, a családi fánkreceptek nem sokban különböznek. Miért is változtatnánk azon, ami jól bevált?! =)
Megjegyzés küldése