Már egy ideje tervezem, hogy elkészítem életem első aranygaluskáját. Na ennek ma eljött az ideje. MInthogy imádom a diós sütiket, az nem volt kérdés, hogy ízleni fog-e vagy sem. Inkább attól tartottam, hogy a kis gombócok esetleg nem válnak el olyan szépen egymástól, ahogy kellene, vagy túlsül és egyéb katasztrófák. Minden előbb felsorolt bakitól mentes lett a dolog. Nagyon finom aranygaluskát ettem ebédre. Tegyetek ti is így az ehhez hasonló meleg őszi napokon.
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók:
-a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipet cukor
- 20 dkg darált dió + 10 dkg kristálycukor
- + 15 dkg olvasztott vaj
-a vaníliasodóhoz:
- 2 db tojás sárgája
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
A csipet cukrot feloldjuk a langyos tejben, majd az élesztőt is hozzámorzsoljuk és felfuttatjuk. Közben a lisztet, a porcukrot, a 10 dkg olvasztott vajat, a tojások sárgáját és a csipet sót elkeverjük, majd az élesztőt hozzáadva puha tésztát dagasztunk belőle. Letakarva egy órát pihentetjük, majd deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy kisebb szaggatóval kis pogácsákat szaggatunk. Ezeket megmártjuk a 15 dkg olvasztott vajban és szép sorban elhelyezzük egy tortaformában. Egy réteg tésztára kerül egy réteg cukrozott darált dió. Nekem ebből a mennyiségből három réteg tészta lett, jó sok dióval. A sütési idő kb. háromnegyed óra 175 fokon.
A sodóhoz a tejet felteszem melegíteni, majd a tojások sárgáját a cukrokat és a keményítőt kikeverem, hozzáadok egy kevés tejet és ezt öntöm a forró tejhez. Kb. 5 percig főzöm, figyelve arra hogy az alja oda ne kapjon. Aki sűrűbben szereti, készítheti kevesebb tejjel, vagy a mennyiség megtartása végett tojással és cukorral, keményítővel.
2 megjegyzés:
Nagyon szeretem, de még sosem készítettem :)
Guszta
Bianka, én is most készítettem először, mert azt hittem, hogy ez nekem úgyse sikerülhet, de csak ajánlani tudom, mert nagyon finom.
Megjegyzés küldése