2010. szeptember 11., szombat

Édes, krémes, abbahagyhatatlan...


Szeretem ezt a sütit, nagyon. Viszonylag hamar el is készül, a lapoknak nem kell túl sok idő a 180 fokos sütőben, csak kb. 10 perc, viszont az az ammóniaszag, na az nem hiányzik. De mit tehet az ember lánya, ha szalakáli kell a tésztába? Tűr, szellőztet és a végeredmény édes, krémes és abbahagyhatatlan sütijére gondol. 

Babapiskótás 

Hozzávalók: 
  • 30 dkg liszt 
  • fél zacskó szalakáli 
  • 5 dkg margarin 
  • 10 dkg porcukor 
  • 1 evőkanál kakaópor 
  • 1 tojás 
krém: 
  • 5 dl tej 
  • 6 evőkanál liszt 
  • 25 dkg margarin 
  • 25 dkg porcukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
+ nagy csomag babapiskóta, tej, rum 

máz: 
  • 10 dkg margarin 
  • 20 dkg porcukor 
  • 4 evőkanál kakaópor 
  • 4 evőkanál tej 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk, tepsi hátán megsütjük. (rövid a sütési ideje, figyeljünk, hogy oda ne égjen). A tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk és ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert margarinhoz, végül egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük. 
A kevésbé szép tésztalapot megkenjük a krém felével, erre jön egy sor rumos tejbe áztatott babapiskóta egymás mellé állítva, majd a krém másik fele és a szebb tésztalap. A mázhoz összeolvasztjuk a hozzávalókat, majd hagyjuk hűlni, sűrűsödni, ha elég sűrűnek találjuk, bevonjuk vele a tészta tetejét és mehet is az egész egy estére a hűtőbe. Másnap szeleteljük.  

Zárásként pedig jöjjön egy kis versike. Mama receptes füzetének a végén találtam. Én is beleírtam a füzetem végébe: 

Galamb szívet örököltem az édesanyámtól, 
A betyáros, nótás kedvem az édesapámtól. 
Ők neveltek, tanítottak minden szépre, jóra, 
A bóbitás kisgalambom meg a szerelemre, csókra.

3 megjegyzés:

Vetti írta...

Gyöxim, olvasva a versed, el kell mondjam, ez egy nóta és apa kedvence volt. Kellemes emlékeket ébresztettél bennem. Pusz

http://www.youtube.com/watch?v=D0Eb7wCPsLc

...ismét összeköt minket valami...

Ottis írta...

Nagyon szép lett!

katicamanó írta...

Eve, ennek igazán örülök! Pusz oda haza Neked!

Ottis, köszönöm, tényleg dekoratív süti lett.