Hazajöttem a hosszú hétvégére, úgyhogy most nagy családi mennyiségben kellett gondolkodnom a süti ügyben. Mostanában előnyben részesítem a kevert sütiket, mert amilyen egyszerű elkészíteni, annál finomabb édességeket kapunk. A család azonban valami krémesebbet óhajtott. Kombinálva mindenki igényét megtaláltam az arany középutat és a Néger szeletre esett a választás. Ez a süti már nagyon régen került az asztalunkra, de most szép emlékeket hozott elő. Péter Jánosné Süteményeskönyv-ében csak így jellemzi: Nagyon mutatós, finom tészta.
Néger szelet
Hozzávalók:
- tésztához:
- 6 db tojás sárgája
- 15 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl tej
- 6 db tojás fehérje
- 40 dkg cukor (a receptkönyv írta ezt a mennyiséget, de én kevesebbet használtam, így is elég édes lett)
- 8 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
A tojássárgákat a margarinnal és a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a szódabikarbónát, valamint a kakaóport összekeverjük és a tejjel felváltva adagoljuk hozzá. Kivajazott, kilisztezett tepsiben megsütjük (170 fok, 20-30 perc).
A tojásfehérjéket a cukorral gőz fölött kemény habbá verjük (addig, amíg a cukor el nem olvad). A kihűlt tésztát megkenhetjük lekvárral, majd ezután egyenletesen eloszlatjuk rajta a tojáshabot.
A mázhoz a vajat gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és sűrűsödésig kevergetjük, majd a sütemény tetejére csurgatjuk. Szeletelés előtt legalább egy fél órát hideg helyen pihentetjük.
6 megjegyzés:
Jaj,nagyon szeretem!
Gyönyörű!
Nagyon guszta!:)
Imádom, anyum nagy kedvence volt. Guszta
Köszönöm szépen, ez olyan régi korok süteménye. Anno tudtak valamit, de nagyon =)
Jaj, ez olyan gyerekkori íz és kedvenc, nagyon megkívántam!
Ottis, mindig, amikor ránézek erre a képre, én is újból megennék egy kis kockát...=)
Megjegyzés küldése