2009. szeptember 4., péntek

Szüret- 1. felvonás

"gyere haza, mert sütni kell!" - mondta anyukám a minap a telefonban.
Oks, naná és hazautaztam és sütöttem. Mindezt a holnap esedékes szüret követelte meg. Van egy kis szőlőhegyünk és holnap tartjuk az idei szüreti bálunkat egybekötve Bubi szülinapjával. Bubi a húgom, 4 éves kis terrorista :)
A menü desszert részéről tehát nekem kellett gondoskodni, hmmm, valami egyszerű, de annál nagyszerűbb és természetesen valamilyen krémes süti is kell, mert a nép azt követeli. Így jött az ihletés lett belőle kézzel fogható, majd megehető Rakott mézes és Kókuszkocka. A szüreti kalácsot a mama készített el, diós a favorit, már loptam is belőle egy szeletet, kóstoló címszó alatt :)

Rakott Mézes
Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 3 dkg margarin
  • 3 evőkanál tej
  • 2 evőkanál méz
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 40 dkg liszt
A hozzávalókat gőz fölött kikeverjük, kivéve a lisztet! Melegen 40 dkg lisztet gyúrunk hozzá. 3 részre osztjuk, kinyújtjuk a részeket és gáztepsi hátán megsütjük.

2x4 tojásból a szokott módon 2 piskótát sütünk szintén gáztepsiben. Kevésnek fog tűnni ez az adag, de így lesz szép a végeredmény.

Krém: 4 evőkanál lisztet kikeverünk egy kevés tejjel csomómentesre, körülbelül sűrű palacsintatészta állagú legyen, ezt hozzáadjuk 3 dl már forró tejhez és pudingszerű masszát főzünk belőle. Kikeverünk 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral és az előző masszát, miután kihűlt, hozzákeverjük. (Célszerű a krém főzött részével kezdeni az egész sütigyártó procedúrát, mert mire elkészülnek a lapok, a krém is kihűl)

Az egész úgy néz ki: fahéjas lap-krém-piskóta-krém-fahéjas lap-krém-piskóta-krém-fahéjas lap
Másnapra as üti megpuhul és tetejét megporcukrozva már fogyasztható is, azaz nem villámvendégek részére készíthető nasi. :)

Kókuszkocka folyt.köv. a 2. felvonásban

Nincsenek megjegyzések: