2010. április 16., péntek

Medve

Most, hogy medvehagyma-szezon van egyszerűen nélkülözhetetlennek tartottam, hogy valami olyat készítsek, amiben meghatározó szerepet kap az Allium ursinum (Alliaceae). /Másodállásban biológusnak tanulok, azért ez a kis latin.../

Medvehagymás-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 20 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag medvehagyma (kb. 10-12 db)
Az élesztőt belemorzsolom a cukros langyos tejbe, amíg felfut összedolgozom a tészta hozzávalóit. A sajtot lereszelem és felét a tésztába keverem. Miután az élesztő felfutott, azt is hozzádolgozom a tésztához, majd hagyom 1 órát kelni. Miután megkelt, a tésztát téglalap alakúra nyújtom, egyik felére rászórom az apróra vágott medvehagymát, majd a másik felét ráhajtom, ismét kinyújtom. Ezt a hajtogatást 3-4-szer megismétlem, majd hagyom a tésztát pihenni, végül kis pogácsákat szaggatok belőle. A pogik tetejét megkenem felvert tojással, rászórok a maradék sajtból, kivajazott tepsire sorakoztatom őket, majd fél órára beteszem őket a 180 fokos sütőbe.




Szerdán egy szupercella vonult végig Pécs felett. Volt jó kis zivatar és villámlás, de ami utána volt, na az volt a jó része a dolgoknak: csodálatosan tiszta levegő, semmi szmog és szivárvány. =)




2 megjegyzés:

kinga írta...

na ennek még én is tudom a latin nevét :)
onnan jegyeztem mg, hogy a dr buboban ursula a medve nővér :))

Raindrop írta...

Gyönyörű fotó! :)