2010. október 22., péntek

Nyújtom-nyújtom

Mamával rétes sütöttünk. Bitang kemény egy dolog. Tisztára lefáradtam mire végeztünk. Annyit mondhatok, hogy aki ennek nekiáll, egy teljes napot szánjon rá, illetve jobb már előtte nap rákészülni. 

Rétes 

Hozzávalók: 
  • 3 kg liszt (2 kg finomliszt, 1 kg rétesliszt) 
  • 2 db tojás 
  • 2 púpos evőkanál zsír 
  • 1 teáskanál só 
  • 1,5 l langyos víz 
A hozzávalókból puha rétestésztát dagasztok kb. fél-háromnegyed óra alatt. Akkor jó, ha magától elválik az edény falától a tésztánk. Kisebb bucikra szedem. (Ebből a mennyiségből kb. 16-17 tésztabuci lesz) Pihentetem legalább egy órát letakarva. Majd jöhet a legjobb rész, a nyújtás, amit lisztezett ruhán viszek véghez. Vigyázat, könnyen szakad, lyukad és tutira nem arra nyúlik, amerre szeretnéd. A cél egy fél mm-es tészta az asztalon. 


Erre jöhet a töltelék, amit tetszés szerint variálhatunk. Én most felsorolok egy párat: 
  • káposztatöltelék: egy fej káposztát lereszelek, besózom és egy napig állni hagyom, másnap kicsavarom, keverek hozzá egy kis cukrot (ízlés szerint) és a kinyújtott réteslapra szórom. (anya kedvence)
  • almatöltelék: 7-8 közepes almát meghámozok, majd lereszelek, hagyom állni, hogy kieressze a levét, majd még ki is csavarom és belekeverek fél csomag fahéjat és tetszés szerinti cukrot 
  • túrótöltelék: 1 kg túróhoz adunk 2 db tojást, de a cukrot csak utólag hintjük a tésztára, mert különben levet ereszt a túró (apa kedvence)
  • tökös-mákos: a tököt legyalulom, a darált mákhoz hozzákeverek hasonló mennyiségű kristálycukrot. A tésztára először rászórom a tököt, majd a cukros mákot (az én favoritom)

Mindegyik tölteléknél fontos, hogy mielőtt megszórjuk velük a rétest, a tésztát egy kicsit locsoljuk meg olvasztott zsírral, a töltelék csak ezután kerüljön rá, majd pedig, hogy a végeredmény kicsit szaftosabb legyen a töltelékre csurgatunk a következő keverékből nagyjából egy kisebb evőkanálnyi mennyiséget: 1 doboz nagy tejföl + fél liter tej + 1 egész tojás jól kikeverve. Megjegyzés: a káposztás rétesbe nem kell egy evőkanálnyi tejfölös keverék, mert a káposzta ebben az esetben "nem szereti" a tejfölt.  

Ha  a töltéssel elkészültünk a tészta alatti ruha segítségével feltekerjük a rétesünket és tepsi nagyságúra vágjuk és szép sorba belerakosgatjuk a kizsírozott tepsikbe. A megadott mennyiségből 7-8 db gáztepsi lesz tele rétessel, ami ugye mint tudjuk fagyasztva tárolható egy darabig, de mindemellett nagyon hamar képes elfogyni.  
 Nálunk mindig ilyen ipari mennyiség készül, mert nagy a család, rokonság.

túrós, tökös-mákos és almás rétes

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Ügyes vagy, szép munka!

Ami írta...

Milyen guszta! Hadd kérjek egy-két falatkát ... :)

Bianka írta...

Atya ég ez csúcs szuper

katicamanó írta...

Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat, igazán jól esnek!