2010. október 30., szombat

Happy Halloween

Halloween, azaz Mindenszentek előtti este, ősi kelta ünnep. De gondolom ezt már úgy is mindenki tudja, hála az internetnek manapság már minden elérhető, minden minket érdeklő dologban annyira tudunk elmélyedni, amennyire csak akarunk. 
Na már most, ezt az ünnepet mindenki Amerikához köti, úgy mint a Szabadságszobrot, vagy Columbust. Ezekről mind-mind a tengerentúl jut az eszünkbe, de ha gasztronómiai témában kutakodunk, azt valahogy nem érzem annyira szélesnek, valahogy Amerika nem erről híres. Mégis van olyan dolog, amiből az igazit és kóstolásra csábítót csak ott tudunk elfogyasztani, kivéve, ha mi magunk próbáljuk meg elkészíteni. Ezek közé tartozik a hamburger és a marshmallow. Én most az utóbbival próbálkoztam és tökéletes lett. Köszönöm a receptet Mohának. Egyszerűbb az elkészítése, mint azt gondoltam és nem szükséges semmi olyan hozzá, ami esetleg nem az alap konyhai felszerelés közé tartozik. 

Marshmallow 

Hozzávalók: 
  • 150 g kristálycukor 
  • 1 evőkanál méz 
  • 50 ml víz 
  • csipet só 
  • aroma/ételfesték - én most egyiket sem használtam 
  • 8 g zselatin + 3 evőkanál víz 
  • hempergetéshez: 1 evőkanál porcukor + 1 evőkanál étkezési keményítő 

 Egy tálban összekeverem a zselatint a vízzel. Ezután egy lábosban a cukrot, a mézet, a sót és a vizet felteszem főzni, mikor elkezd forrni, takaréklángra állítom a gázt és tovább forralom 3 percig. Ezt a szirupot hozzáöntöm a zselatinhoz, miközben a robotgép a legalacsonyabb fokozaton dolgozik, majd ha az összes főzet belekerült a zselatinba, még 5 percig verem a legalacsonyabb fokozaton, ezt követően pedig ismét öt percig a legmagasabb fokozaton. A kész masszát beleöntöm egy alufóliával kibélelt és vékonyan kiolajozott tepsibe, a tetejét elegyengetem. Moha 18*18 cm-es tepsit ajánlott, én 18*20 cm-esben készítettem, így egy kicsit laposabb lett. Kb. 3 óra alatt megszilárdul, de akár egy egész éjszakát is állhat a hűtőben (nálam így történt). A szilárdulási idő letelte után szeleteltem, majd a kis kockákat a keményítős porcukorban meghempergettem. Fogyasztásra kész! 


2 megjegyzés:

Raindrop írta...

De kafa! :) Sosem mertem még próbálkozni vele, pedig szeretném.
Kellemes hétvégét Kinga! :)

Bianka írta...

Nagyon tuti és az utolsó kép...nagyon ott van :)