Anyukámtól tanultam, ő szintén az anyukájától, vagyis a nagymamámtól tanulta. A kedvenc. Sokszor szavaz a család erre, ha feltesszük a kérdést: Mi legyen a vasárnapi süti? Másnapra mindig elfogy, ha esetleg marad, akkor örömmel csomagolok belőle pár szeletet és viszem a suliba uzsonnára.
Megfejtés:
Megfejtés:
Fonott kalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 18 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 3dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étolaj
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom. Közben a lisztet elmorzsolom a tojással, margarinnal, sóval. Hozzáadom az élesztőt, az étolajat és laza, könnyű tésztát dagasztok belőle.
Kb. 1 órán keresztül kelesztem, ha megkelt, ketté veszem és a két félt 3-3 egyenlő részre osztom. Mindegyiket elnyújtom, kettőt megkenek lekvárral és megszórom cukrozott kakaóporral,, a harmadikat megkenem egy kevés vajjal és megszórom cukrozott fahéjjal. A tésztákat feltekerem és a három hengerből fonom meg a kalácsot. A tészta másik felével is hasonlóképpen járok el. Kb 40 percig sütöm 170 fokon.
Kb. 1 órán keresztül kelesztem, ha megkelt, ketté veszem és a két félt 3-3 egyenlő részre osztom. Mindegyiket elnyújtom, kettőt megkenek lekvárral és megszórom cukrozott kakaóporral,, a harmadikat megkenem egy kevés vajjal és megszórom cukrozott fahéjjal. A tésztákat feltekerem és a három hengerből fonom meg a kalácsot. A tészta másik felével is hasonlóképpen járok el. Kb 40 percig sütöm 170 fokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése