2010. november 1., hétfő

Leveles

Meghívást kaptunk egy Halloween-partira. Úgy gondoltam, hogy nem illik üres kézzel érkezni,persze alap, hogy a folyadék utánpótlásba besegítünk, de e mellé még kell valami.....Tavaly a Sajtos rúddal mindenki elégedett volt, úgyhogy idén is sós ropogtatni valóval készültem. Ismét Mohánál láttam meg a nyertest, krumplispogi, hmmm...én csak a mennyiségekben változtattam, hiszen most nem egy családnyi adag készült, mert leszünk jópáran. 

Hajtogatott krumplis pogácsa 

Hozzávalók: 
  • 1 kg liszt 
  • 50 dkg krumpli 
  • 4 dkg élesztő 
  • 3 teáskanál só 
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tej 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 1 db tojás 
  • szezámmag 
  • 3 evőkanál zsír + 2 evőkanál liszt  
 

A művelet azzal indul, hogy a krumplit héjastul megfőzöm, majd lehűtöm, megpucolom és krumplinyomóval összetöröm. Ezek után az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A krumplihoz hozzáadom a sót, az olvasztott vajat, a lisztet és az élesztőt. Laza, puha tésztát dagasztok, majd egy órát hagyom kelni. Miután letelt az egy óra, jól meglisztezett!!! deszkán kinyújtom és megkenem a zsírral összekevert liszttel, majd feltekerem és fél órát pihetetem. A pihenőidő után kb. ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom szezámaggal és ízlés szerint kisebb-nagyobb kockákra szeletelem. Kiolajozott gáztepsibe helyezem a kis kockákat egymástól megfelelő távolságban és 190 fokon 20-30 perc alatt megsütöm. Ebből a mennyiségből 3 gáztepsire való pogácsa készült.  



2 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű nagyon guszták

katicamanó írta...

köszönöm szépen!