2010. november 22., hétfő

Készülődés

Elkezdtem idén még időben készülődni a karácsonyi csodavilágra. Mivel kb. két és fél hét múlva beköszönt a "várva-várt" vizsgaidőszak, megszűnik minden ami jó, vagyis a sok sütés, csak néha-néha, ha már nagyon idegbeteg és fáradt leszek agyilag, akkor lesz időm sütni. Ezek azok az okok, amelyek arra ösztönöztek, hogy már most készítsem el az ez évi mézeskalácsadagot. Apa tesójától kaptam a receptet még sok évvel ezelőtt. Ő minden karácsonykor megsüti és ezt a remek ajándékot mindig megkapjuk tőle öcsémmel együtt. Mondhatni már rajongásba ment át a mézeskalács-őrületünk, komoly csatákat szoktunk vívni az utolsó darabokért, de ezúttal nem így lesz, most én is elkészítettem a saját és persze a másoknak szánt adagot. 

Erdélyi mézeskalács 


Hozzávalók: 
  • 60 dkg liszt 
  • 20 dkg porcukor 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 
  • 2 db tojás 
  • 2 evőkanál puha margarin 
  • 20 dkg méz 
A pornemű hozzávalókat átszitáljuk. A tojásokat, a margarint, és a mézet jól kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, egy napig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát másnap kis adagokban kb. 2 mm vastagra nyújtjuk. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki. Egymástól távol, vajjal kikent sütőlapon sütjük 180 fokon 8-10 percig, éppen addig, hogy egy kissé megbarnuljon. Vigyázzunk!!! Nagyon hamar megég!!! 

Mázhoz: 1 db tojás fehérjét kemény habbá verünk, majd hozzáadunk 15 dkg átszitált porcukrot, ezáltal fényes masszát kapunk. Ezt beletöltjük egy zacskóba, melynek a sarkára kis lyukat vágunk és máris kész az írókánk. Jó díszítést!  



Fontos:  
  • a frissen elkészült kalácsokat azonnal mozgassuk meg egy kicsit a tepsiben, nehogy hűlés közben nagyon odatapadjanak 
  • melegen semmiképp se rakjuk egymásra a kalácsokat, mert hajlamosak arra, hogy deformálódjanak 
  • díszítés után pár órát hagyjuk szobahőmérsékleten száradni a mázat, mielőtt elcsomagolnánk a sütit 
  • két-három nap alatt a tészta megpuhul, ha nem zárjuk el, ha valaki ropogósan szereti, a máz dermedése után azonnal csomagolja el és zárja le a dobozt 
Anyának üzenem, hogy elcsórtam otthonról a kiszúróformákat, szóval ne keresse, de majd hazajuttatom, mert vettem sajátot. 

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépségesek

katicamanó írta...

Köszönöm szépen.