2010. augusztus 11., szerda

Mielőtt elutazunk...

...hoztam egy krémes sütit. Még a hét végén készült, mert nagyon diós ehetnékem támadt. lapozgattam egy régi, már sárgás lapú receptes könyvet (1987-es kiadású), ami a kedvencem volt, ebből kezdtem elsajátítani a sütikészítés csínját-bínját. Tehát a recept Péter Jánosné gyűjtése alapján készült Süteményeskönyvből származik. Zárójelben a szerző megjegyezte hogy mutatós és finom. =)


Tomi szelet

Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 2-szer 25 dkg kristálycukor
  • 10 evőkanál forró víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 késhegyni szódabikarbóna
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 2 dl tej + 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg tortabevonó
  • kevés rum
5 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 10 evőkanál forró vízzel kikeverünk. majd 25 dkg lisztet és egy késhegyni szódabikarbónát keverünk hozzá. Kivajazott, kilisztezett tepsiben megsütjük. A tetejére a következő krém kerül: 20 dkg margarint/vajat 20 dkg cukorral kikavarunk, 10 dkg darált diót és kevés rumot adunk hozzá. 2 dl tejben 2 kanál lisztet sűrű péppé főzünk, ha kihűlt, a vajas krémhez keverjük. A krémet a tésztára simítjuk. Hab: 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd 25 dkg kritálycukrot adunk hozzá és gőz fölött tovább verjük, amíg sima lesz. Ha kihűlt, a habot a töltelékre simítjuk. Tetejére: a tortabevonót megolvasztjuk és a habra csorgatjuk.



1 megjegyzés:

Ottis írta...

Hű de jól néz ki, kis is próbálom hamarosan!