2011. március 22., kedd

Hajtogat, pihentet, nyújt, hajtogat...

Az előző bejegyzésben már emlegettem, hogy a kakaós csiga alaptésztája a mama-féle hájas tészta receptjéből született egy kisebb átdolgozással. Azért mertem belevágni, mert tudtam, hogy nem sülhet el rosszul, hiszem a hájas is tökéletes lett még jóval a kakaós csiga projekt előtt. Íme! 

Hájas tészta 

Hozzávalók: 
  • 70 dkg liszt 
  • 50 dkg háj (darált sertésháj)
  • 3 evőkanál ételecet 
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • tölteléknek: darált dió, cukor, 2 db tojásfehérje / keményebb lekvár (pl. szilva)  
25 dkg liszttel összegyúrjuk a hájat, téglalap alakúra formázzuk és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészül az alaptészta. 45 dkg lisztet, 2 tojás sárgáját, egy csipet sót, az ételecetet, a cukrot és annyi vizet, amennyit felvesz összegyúrunk. Rétestészta állagúnak kell lennie. A kész tésztát pihentetjük egy fél órát, majd téglalap alakúra nyújtjuk, közepére elhelyezzük a lisztes hájat, ezek után balról-jobbról, felülről-alulról becsomagoljuk, ismét pihentetjük. Ezt még két alkalommal megismételjük, figyelve arra, hogy a hajtogatás minden alkalommal ugyanolyan sorrendben történjen, mert akkor lesz szép leveles a tésztánk. Az utolsó hajtogatás utáni pihentetést követően egy ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, négyzet alakú szeletekre vágjuk és ízlés szerinti tölteléket helyezünk a négyzetek közepére, amire a tészta egyik sarkát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben sütjük meg szép pirosra. 
Diós töltelék: a tojásfehérjéket ízlés szerinti mennyiségű cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatunk kb. 5 evőkanál darált diót. 

porcukorral meghintve tálaljuk

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom

Ottis írta...

Hát nagyon ügyes vagy!Guszta nagyon!

Kedy írta...

Szia!
Egy kis meglepetés is vár a blogomban, nézz be: http://kedykreativ.blogspot.com

katicamanó írta...

Bianka, nekem is az egyik kedvencem, megunhatatlan.
Ottis, köszönöm szépen.
Kedy, nagy meglepetést okoztál =) köszönöm neked!