2011. március 20., vasárnap

Csiga

Pár napja rámtört a kakaós csiga ehetnék. Szerintem mindenki van ezzel így. Speciel a pékségekben még sohasem találtam meg az "igazi" kakaós csigát, nagy bánatomra. Emiatt most itthon készítettem el. Az alapötletet mama Hájas tészta receptjéből merítettem (hamarosan az is jön). Elég jól sikerült. 

Kakaós csiga 

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt 
  • 25 dkg vaj 
  • 1 tojás 
  • 50 gramm élesztő 
  • 3 dl tej 
  • 3 evőkanál cukor 
  • csipet só 
  • kakaópor és cukor a töltéshez  
  • cukros tej a locsoláshoz
A langyos tejben elkeverek 3 evőkanál kristálycukrot, majd hozzámorzsolom az élesztőt és várok, míg "feljön". Közben a lisztből 20 dkg-ot eldolgozok 20 dkg vajjal és a hűtőben pihentetem felhasználásig téglalap alakúra formálva. A felfutott élesztőt, a maradék lisztet, tojást, csipet sót és az 5 dkg vajat elkeverem, laza tésztát dagasztok és 1 órán át pihentetem. Ha megkelt a tészta kinyújtom téglalap alakúra, közepére helyezem a vajas lisztes téglalapot és jobbról-balról, alulról-felülről ráhajtom a tésztát, majd kinyújtom, ismétlem a hajtogatást és pihentetem 15 percet. Hasonlóan járok el még kétszer. A legutolsó pihentetés után kinyújtom a tésztát, megszórom a cukrozott kakaóporral, feltekerem és kb 2 ujjnyi szeleteket vágok belőle, melyeket egymástól kellő távolságra sütőpapírral bélelt tepsire helyezek. 170 fokon sütöm, úgy, hogy közben kétszer meglocsolom a csigákat cukros tejjel.  


4 megjegyzés:

Ottis írta...

Szeretem én is!

Ditta tortái írta...

Mi is imádjuk,gyönyörű lett!

Gizi írta...

Csodálatos csiga!!!Nagyon szeretem.:)

katicamanó írta...

Köszönöm mindenkinek. Nagyon jól esett ez a sok dicsérő szó...=)