2011. január 5., szerda

Papaya

Az első ebben az évben, amit sütöttem a mindig nyerő kuglóf volt. Nagyon szeretem ezt az édességet, mind a sütőporos, mind az élesztős variációkat. Pótól még tavaly megkaptam A Nagy Kuglófkönyvet is, sokat nézegetem és rengeteg ötletet merítettem már belőle. Köztük ennek a kuglófnak is az alapvonásit. 

Gazdag kuglóf 

Hozzávalók: 
  • 60 dkg liszt 
  • 2 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő 
  • 15 dkg cukor 
  • csipet só 
  • 1,5-2 dl tej 
  • 10 dkg aszalt, cukrozott papaya kocka 
  • 10 dkg étcsokoládé (65 %ost használtam) 
Az elmorzsolt élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. Közben egy tálba kimérjük a lisztet, cukrot, sót, majd hozzáadjuk a tojásokat, a felolvasztott margarint, legvégén a felhabosodott élesztőt is és hólyagos tésztát dagasztunk. Mielőtt befejeznénk ezt a műveletet, hozzádolgozzuk a papaya kockákat és az apró darabokra vágott étcsokoládét. Egy órát pihentetjük. Kivajazott, kilisztezett formában 1 óra alatt 150-160 fokon megsütjük. Formában hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk. 


5 megjegyzés:

Raindrop írta...

Kuglóf és kalács bármikor, bármilyen, bármennyi. :)
Érdekes ez a papaya benne, még sosem ettem.

katicamanó írta...

Raindrop, ezzel én is így vagyok, imádom az édes kelt dolgokat =)
A papaya ízét nem is tudom így hirtelen semmihez sem hasonlítani, különleges, az tény.

Ottis írta...

Szép lett!!!

Bianka írta...

Mesésen néz ki

katicamanó írta...

Ottis, Bianka, nagyon szépen köszönöm az elismerést. Nekem is nagyon tetszett, eddig ez lett a legszebb élesztős kuglófom, ha szabad dicsekednem =)