2010. november 18., csütörtök

Kedvencek egyike

Főztünk. Ismét a mamával. Ismét nagyon, de nagyon finomat, legalább is szerintem. Imádom a vadast zsemlegombóccal, sosem tudom megunni, pedig emlékszem gyerekkoromban senki sem bírt meggyőzni arról, hogy márpedig a vadas igen is ehető, sőt finom. De a kor előrehaladtával (nem mintha olyan öreg lennék) az ember ízlése változik. Na ebben az esetben áldom az eget, hogy ebbe az irányba változott. Nagy kedvencem a töltött káposzta mellett. 

Vadas mártás zsemlegombóccal 

Hozzávalók: 
-mártáshoz: 
  • 1 kg marhahús, vagy ha olcsóbban szeretnénk elkészíteni, akkor pl. sertéstarja 
  • 3 db közepes sárgarépa 
  • 2 db közepes petrezselyem 
  • 1 nagy fej, vagy 2 kisebb fej vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 db babérlevél
  • só, bors, vegeta 
  • 5 dkg cukor 
  • 3-5 teáskanál citromlé 
  • 2 evőkanál mustár 
  • 5 evőkanál liszt +1 kis pohár tejföl
-zsemlegombóchoz: 
  • 8 db zsemle 
  • só, bors
  • kis csokor aprított petrezselyemzöldje 
  • 15 dkg liszt 
  • 5 db tojás 
  • víz 
A mártáshoz a húst kisebb szeletekre vágjuk, a hagymát felkockázzuk, a zöldségeket szeleteljük, a fokhagymát egészben hozzáadjuk a fűszerekkel együtt és kevés vizet öntünk rá, majd puhára főzzük. Ha a hús már omlós, kivesszük a mártásalapból, majd a zöldségeket összeturmixoljuk, az 5 evőkanál lisztből és egy pohár tejfölből készült habarással besűrűsítjük, a cukorból készített karamellel színezzük, mustárral és citromlével ízesítjük.  


A zsemléket kis kockára vagdossuk, majd sütőben megpirítjuk. A többi hozzávalóból nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk és a megpirult zsemlekockákat beleforgatjuk, majd evőkanállal kis gombócokat formázunk a masszából, melyet forrásban lévő vízben pár percig főzünk, leszűrés után pedig egy kevés felforrósított olajon megforgatjuk. 



5 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Nagyon-nagyon-nagyon..... szeretem én is és már ezer éve nem ettem olyan IGAZIT! Nagyon örülök, hogy ilyen részletesen leírtad, most már veszem a merszet és megcsinálom. Merthogy még sosenem csináltam :)

katicamanó írta...

Örülök, hogy te is rajongója vagy =)
Sok sikert az elkészítéséhez, a mártás pofonegyszerű és a zsemlegombócoknál is csak arra kell ügyelni, hogy főzés közben egyben maradjanak - ez nagyban függ a liszt minőségétől...

Kedy írta...

Köszönöm! Nagyon régen ettem ilyet, mert nálunk senki sem tudta hogy kell csinálni. Végre megtudhattam, hogy készül az egyik kedvencem! Nem véletlenül figyelem a blogot már egy ideje :) Nagyon nagy köszönet érte!

Bianka írta...

Finom lehet

katicamanó írta...

Kedy, nagyon szépen köszönöm!
Bianka, tényleg finom volt, a legfinomabb =)