Tökéletes reggeli egy álmos vasárnap reggel, azaz Katicamanó Croissant-t süt. A recept Maimoni-tól származik, csak kicsit módosítottam a hozzávalók mibenlétében.
Croissant
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 1 tojás
- 10 dkg joghurt (Maimoni tejfölt használt)
- 2 evőkanál étolaj
- 3 dl tej (nekem egy kicsit több kellett)
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 20 dkg vaj a réteg megkenéséhez
- 1 felvert tojás a lekenéshez
- plusz: szezámmag
A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt és a tészta többi hozzávalójával együtt puha tésztát dagasztok. Fél órát hagyom kelni, majd kinyújtom és megkenem a 20 dkg vajjal. Maimoni-hoz hasonlóan bevagdosom a tésztát és rétegezem (nagyon jó fázisfotókat találsz nála). 10 perces pihentetés után ismét bevagdosom, hogy egymásra tudjam hajtogatni a tészta sarkait, de ekkor már nem kenek rá vajat. Ha letelt a pihenőidő, nyújtom a tésztát és háromszögekre vágom - 16 db háromszögem lett ebből a tésztamennyiségből. Megszórom egy kis szezámmaggal, feltekerem és megint hagyom kelni, majd sütés előtt lekenem felvert tojással és a tetejére is kerül egy kis szezámmag. 180 fokon 30 perc alatt elkészül.
Én tegnap este készítettem el a tésztát, úgyhogy ma reggel csak sütnöm kellett. Nincs is jobb, mint a frissen sült házi péksüti illatára ébredni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése