2010. szeptember 12., vasárnap

Reggeli

Tökéletes reggeli egy álmos vasárnap reggel, azaz Katicamanó Croissant-t süt. A recept Maimoni-tól származik, csak kicsit módosítottam a hozzávalók mibenlétében. 

Croissant 

Hozzávalók: 
  • 70 dkg liszt 
  • fél teáskanál só 
  • 1 tojás 
  • 10 dkg joghurt (Maimoni tejfölt használt) 
  • 2 evőkanál étolaj 
  • 3 dl tej (nekem egy kicsit több kellett) 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 2 teáskanál cukor 
  • 20 dkg vaj a réteg megkenéséhez 
  • 1 felvert tojás a lekenéshez 
  • plusz: szezámmag 
A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt és a tészta többi hozzávalójával együtt puha tésztát dagasztok. Fél órát hagyom kelni, majd kinyújtom és megkenem a 20 dkg vajjal. Maimoni-hoz hasonlóan bevagdosom a tésztát és rétegezem (nagyon jó fázisfotókat találsz nála). 10 perces pihentetés után ismét bevagdosom, hogy egymásra tudjam hajtogatni a tészta sarkait, de ekkor már nem kenek rá vajat. Ha letelt a pihenőidő, nyújtom a tésztát és háromszögekre vágom - 16 db háromszögem lett ebből a tésztamennyiségből. Megszórom egy kis szezámmaggal, feltekerem és megint hagyom kelni, majd sütés előtt lekenem felvert tojással és a tetejére is kerül egy kis szezámmag. 180 fokon 30 perc alatt elkészül. 


Én tegnap este készítettem el a tésztát, úgyhogy ma reggel csak sütnöm kellett. Nincs is jobb, mint a  frissen sült házi péksüti illatára ébredni. 



Nincsenek megjegyzések: