2009. november 1., vasárnap

Ismét

Ma megint megsütöttem (egyik) kedvenc édességemet a kuglófot, de természetesen új kiadásban. Ezúttal kelesztett tésztát vettem alapul, eredményként csak annyit mondhatok, hogy nem ez volt az utolsó ilyen próbálkozás.

Kelt kuglóf

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl meglangyosított tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • kakaópor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
Először a porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a meglangyosított tejet és az élesztőt jól elkeverjük, majd hagyjuk állni, hogy az élesztő felfusson. Közben egy másik edénybe kimérjük a lisztet, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a csipet sót és a citrom reszelt héját. A tejes keveréket a liszteshez öntjük és jól összedagasztjuk, majd kettévesszük. Egyik felébe ízlés szerinti kakaópor mennyiséget gyúrunk (nekem kb. 2 dkg volt), másik felébe, ha szeretjük (én kifejezetten nem) rumba áztatott mazsolát tehetünk. Pihentetjük kb. 10 percig a tésztáinkat, majd rudakat formázunk belőle és összecsavarjuk. Ezután a kivajazott, kilisztezett formában a kétszeresére kelesztjük, majd 30-35 perc alatt 160-180 fokon aranybarnára sütjük.




Nincsenek megjegyzések: