2011. április 3., vasárnap

Esetem az eladóval

Bementem a boltba valamelyik reggel és csak nézelődtem a hűtőpult előtt, amikor is megszólított a munkáját végző eladóhölgy. 
eladó: Kedvesem, vigyen ebből a réteslapból, most nagyon olcsó! 
én: Miért is ne?! 
Na így kezdődött az egész és folytatódott a dilemmával, hogy mi legyen belőle. Nagyon jó ötleteket kaptam egyik szaktársamtól (itt is szeretném megköszönni Reninek) és belevágtam életem első Baklavájának elkészítésébe. 
Nézegettem a blogokat, legfőképpen a szirup miatt, mert az alaptészta összeállítása egyáltalán nem igényel nagyobb kutatómunkát. A mostani alkalommal Az élet napos oldala Reni narancsos szirupját választottam. Úgy gondolom, így a kóstoló után, hogy ez a döntés tökéletesnek bizonyult.  

Baklava 

Hozzávalók: 
  • 12 dkg réteslap (12 lapos csomag) 
  • 50 dkg darált dió
  • 40 dkg cukor 
  • 20 dkg vaj 
  • 3 narancs  
  • csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg 
A réteslapot négy felé osztom. Egy tepsit kikenek olvasztott vajjal, majd belehelyezek egy réteslapot és azt is megkenem olvasztott vajjal, mikor a réteslapok egy negyede már a tepsiben csücsül, a hat evőkanállal elkevert darált dió harmadát egyenletesen eloszlatom rajta, újból a réteslap réteg jön, majd a cukros dió, réteslapok, cukros dió és végül szintén a réteslapok. Nagyon fontos, hogy minden egyes réteslapot alaposan megvajazzunk. Még sütés előtt háromszögekre vágom. Előmelegített sütőben pirosra sütöm. közben elkészítem a szirupot. Három narancs levét kifacsarom, majd hozzáadom a kimért cukrot (mínusz az a 6 evőkanálnyi, amit a dióhoz adtuk), egy csillagánizst, egy fahéjrudat, pár szem szegfűszeget és szirupot főzök belőle. Ezt a narancsos levet öntöm rá a sütőből kivett, még forró Baklavára, majd megvárom míg kihűl. 





Nagy meglepetés várt minap a blogomon. Kedytől kaptam díjat, amit ezúton is szeretnék neki nagyon megköszönni. tovább kellene adni 10 általam kedvelt bloggernek, de 1., ennél sokkal többen állnak szívemhez közel, 2., nem tudnék tehát 10-et választani, 3., nagyjából már mindenki megkapta ezt a díjat. 

Köszönöm a díjat!

3 megjegyzés:

Monica írta...

A baklavád tetejére tegyél elszórtan citromkarikát legközelebb és úgy süsd ki! Az igazi baklava még narancsot nem is látott!

Bianka írta...

Isteni, egyik kedvencem

katicamanó írta...

Monica, köszi a tanácsot, nagy sikert aratott, úgyhogy legközelebb kipróbálom citrommal.
Bianka, szerintem ezzel nem vagy egyedül =)