2011. április 5., kedd

Allium ursinum

Annak, hogy Pécsett járok egyetemre van egy hatalmas előnye: élvezhetem a Mecsek nyújtotta csodákat, legyen az akár a sok meredek utca, akár az, hogy április környékén, ha kirándulni indulunk, már messziről lehet érezni a medvehagyma tenger illatát.
Természetesen ebben az évben sem hagyhattam ki, hogy begyűjtsek ebből a számos jó hatással rendelkező növényből. Idén legelőször egy kis medvehagyma főzelék készült. Fogyasszátok egészséggel! 

Medvehagyma főzelék 

Hozzávalók:
  • 2 db nagy krumpli 
  • egy nagy csokor medvehagyma 
  • 2 evőkanál étkezési keményítő 
  • 1 dl tej 
  • só, ételízesítő 
A krumplikat megpucoljuk, felszeleteljük, kevés vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük. Miközben a krumpli fő, a medvehagymát apróra szeleteljük és a már összetört krumplihoz adjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy híg legyen, összeforraljuk, ízesítjük, majd a végén besűrítjük a tejjel kikevert étkezési keményítővel. Adhatunk mellé főtt tojást, tört krumpli, vagy akár sült húst is.  






...és ha Mecsekben járunk tavasszal, velük találkozhatunk többek között:

Viola odorata - Illatos ibolya
Helleborus odorus - Illatos hunyor

Asarum europaeum - Kapotnyak

Lathyrus vernus - Tavaszi lednek

Isopyrum thalictroides - Galambvirág

Corydalis cava - Odvas keltike

Anemone ranunculoides - Bogláros szellőrózsa
és persze a medvehagyma tenger


3 megjegyzés:

Bianka írta...

Még sosem ettem, izgalmas

Ottis írta...

Én sem ettem még, biztos fincsi!

katicamanó írta...

Bianka, Ottis, kb olyan, mint a fokhagymamártás, túl sok fokhagymával =) ...de csak ajánlani tudom, nagyon jó hatásai vannak.