2010. június 29., kedd

Végezetül

Ma végre vége lett. Pontosítva nekem már tegnap, de nem tudtam megkönnyebbülni, mert Pó-ra még ma várt a megmérettetés, a legvégső, az államvizsga. Mindketten sikeresen teljesítettük, szóval július 3-án (vagyis a szülinapomon :P) kapjuk meg a diplománkat. Biológusok lettünk, vagy mifene =)

2010. június 20., vasárnap

Lusta asszony

Na ebből semmi sem igaz szerintem, egyrészt még nem vagyok asszony és a közeljövőben sem tervezek az lenni, másrészt lustának sem tartom magam, inkább állandó időhiányban szenvedek, ami nem a semmittevés miatt van ám =)
De kellett a cím, mert így szereztem a receptet, kicsi Bubi keresztanyja szokta készíteni, ha vendégei jönnek, mert állítása szerint villámsüti. Igaza volt, megjártam a boltot, összedobtam az alapanyagokat, megsütöttem, alig volt több egy óránál. (a pénztárnál való sorban állás tovább tartott, mint....) Pó anyukájától megint kaptam ribizlit és most málnát is, úgyhogy ezek az idénygyümölcsök kerültek még bele. Egy szó, s mint száz, jöjjön, aminek jönnie kell:

Lusta asszony rétese - gyümölcsösen



Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 60 g búzadara
  • 1 csomag sütőpor
  • 180 g porcukor
  • 150 g vaj/margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 300 ml tej
  • 3 egész tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 0,5 kg túró
  • 10 dkg málna
  • 10 dkg ribizli
A liszt, a búzadara, a sütőpor és 130 g porcukor keverékének a felét az 50 g vajjal nagyon kivajazott tepsi aljára szórom. Erre jön a narancshéjas, vaníliás cukros túró, rá a gyümölcsök, majd a lisztes keverék másik fele. A maradék vajat felolvasztom, kikeverem a 3 egész tojással, a tejjel és a maradék porcukorral. Ezzel megöntözöm a tepsibe eddig került dolgokat, villával kis lyukakat is csinálok, ahol a folyadék le tud folyni a tepsi aljára is. 180 fokon fél óra alatt elkészül.

Nagyon lusta, de annál finomabb.

2010. június 18., péntek

Az élet napos oldala ihlette

Nagy melegben jól esik egy kis hűsítő, úgyhogy a gasztrobloggerek csak úgy ontják magukból a finomabbnál finomabb fagylatrecepteket. Én, mint kis kezdő, nagyokat pislogva és nagyokat nyelve olvasgatom kedvenceimet, így a mai produkciómat Reni ribizlis hűsítőjének köszönhetem, avagy gyártsunk parfét. Po anyukájától tegnapelőtt kaptam kb 20 dkg ribizlit, csak a tejszínt kellett hozzá beszereznem és voila:

Ribizli parfé
- Reni receptje alapján -




Hozzávalók:
  • 20 dkg ribizli
  • cukor vagy méz (én két evőkanál cukrot használtam, mert kifogytam a mézből)
  • 2 dl habtejszín
A ribizlit a két kanál cukorral fel teszem főzni és addig forralom, amíg besűrűsödik. Ezek után átpasszírozom, majd a kihűtött szirupot a felvert tejszínhabhoz keverem és egy éjszakára mehet a fagyasztóba. Remek savanykás hűsítő.



2010. június 15., kedd

Coca-cola

Számomra elég bizarr dolgot találtam thechefviki blogján, konkrétan Coca-colát használt egyik tortája elkészítéséhez. Nem hagyott nyugodni a dolog, úgyhogy ma elkészítettem két gusztustalan szerves kémia anyagrész megtanulása között. Marha jó lett: puha, omlós, büntetően csokis és egyáltalán nem kalóriaszegény =)




Coca-cola torta

Hozzávalók:
  • 2,5 dl Coca-cola
  • 1 dl tej
  • 20 dkg vaj (én margarint használtam)
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 4 evőkanál kakaópor (nekem ennyi elég volt, de kakaótól függően lehet bele többet is tenni)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsokoládé
Mázhoz:
  • 5 dkg vaj (szintén margarint használtam)
  • 0,5 dl Coca-cola
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
A vajat habosra keverjük a kétféle cokorral, majd hozzáadjuk a 3 tojást, ezek után következhet felváltva a cola-tej keverék és a liszt-szódabikarbóba-kakaópor keverék adagolása, majd legvégén az apróra tördelt étcsokoládé. Kivajazott, kilisztezett formában 180 fokon egy óra alatt elkészül. A tetejét mázzal vonjuk be, ahhoz pedig összefőzzük a vajat, a colát, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Amikor ez a már egy kicsit besűrűsödött, a tortára csurgatjuk.


2010. június 13., vasárnap

Paradicsom és bazsalikom házassága

Ez az a fajta frigy, aminek a vége csak jól alakulhat. Mivel a közepén vagyok a tudjukminek (még a nevét se szeretem kimondani), ezért valami gyorsan elkészülő, de tápláló és legfőképpen nem mű ebédre volt szükségem. Ha nyár, akkor meg már ugye tudjuk, hogy a paradicsomos-olaszos dolgot nagyon hangulatosak:

Paradicsomos-gombás rakott tészta



Hozzávalók:
  • 1 nagy doboz sűrített paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • bazsalikom (ízlés szerint, nálam jó sok)
  • gomba (ízlés szerint, nálam inkább csak mutatóban)
  • 0,5 kg tészta
  • étolaj
  • 10 dkg Mozzarella
Felteszem a tésztát főni, míg elkészül összedobom a mártást. A vöröshagymát apróra vágom, megpirítom kevés olajon, hozzáadom a sűrített paradicsomot és a paradicsom mennyiségének kétszeresét vízből, ezután fokhagymanyomó segítségével átpasszírozom és a mártásba teszem a fokhagymát. Ezek után jönnek a fűszerek: só, bors, bazsalikom és a legvégén a szeletelt gomba. A leszűrt tésztát a mártással összekeverem, kivajazott tepsibe öntöm, tetejére mozzarellát reszelek és mehet is a sütőbe, addig, amíg rá nem pirul a sajt.

...Egyszerűen imádom a bazsalikomos dolgokat...

2010. június 2., szerda

Még, még, még....

...ennyi nem elég! Bizony nem! Eperből sohasem, pedig nem is a kedvenc gyümölcsöm, de nem tudok valamiért neki ellenállni. Ma, hogy megünnepeljem a sikeres vizsgám ;) úgy döntöttem, hogy sütök, mert megérdemlem. Ez számomra a legnagyszerűbb kikapcsolódás és a legnagyobb öröm, amikor másoknak ízlik az, amit készítettem. Torta hozzávalói kerültek a bevásárlókosaramba, méghozzá ezé a tortáé. A hab részéből már megint maradt, szóval elengedhetetlen volt egy pohárdesszert elkészítése. Láttam valamelyik gasztrobloggernél hasonlót, de nem jut eszembe, kinél. Nagyon egyszerű és remek, könnyű kis desszert.



Epres pohárdesszert

Hozzávalók:
  • 1 habpor
  • 1,5 dl tej
  • 1 kefír
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 zselatin
  • 10 dkg kakaós keksz
  • 10 dkg eper

A habport a tejjel a robotgép legerősebb fokozatán felverem, majd hozzáadom a cukrokat. A kefírt felforralom, majd a tűzről levéve hozzákeverem a zselatint és még melegen a habporhoz adom. Egy pohár aljára összetördelt kekszet szórok, rá egy kis hab, szeletelt eper, majd ismét hab, keksz és a többi....Nyamm


pohárdesszert, előtérben a tortával