2011. április 7., csütörtök

Még több

Azért, hogy ne felejtse el senki, felhívom a tisztelt olvasók figyelmét, még mindig medvehagyma szezon van, sőt Orfűn a jövő hét végén rendezik meg a hagyományos Medvehagyma fesztivált, bővebben itt.  
Ezúttal péksütibe került, melynek mama sajtos hajtoványa volt az alapja. 

Medvehagymás hajtovány 

Hozzávalók: 
  • 80 dkg liszt 
  • 2 db tojás 
  • 1 dl étolaj 
  • 5 dkg margarin 
  • 0,5 liter tej 
  • 50 gramm élesztő 
  • 1-2 evőkanál só 
-a töltelékhez: 
  • 20 dkg vaj  
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt 
  • só ízlés szerint 
  • 1 csokor medvehagyma apróra szeletelve
A tészta hozzávalóiból laza tésztát dagasztok (hasonlóan a többi kelt tésztámhoz), majd fél órát pihentetem. Közben kikeverem a töltelékhez valót. A megkelt tésztát két részre veszem és külön dolgozok velük. A tészta egyik felét téglalap alakúra nyújtom, megkenem a töltelék felével, feltekerem és trapézokat vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire, kellő távolságba helyezem a kis trapézokat és még egy fél órát pihentetem. Hasonlóan járok el a másik tésztaféllel is. Tetejüket megszórom sajttal, vagy szezámmaggal. 180 fokos sütőben fél óra alatt készül el. 




Aki esetleg más recepteket is ki szeretne próbálni, annak szeretettel ajánlom: Orfűi Medvehagyma Kincseskönyv  - Nagy Bandó András és a Szamárfül Kiadó jóvoltából

2011. április 5., kedd

Allium ursinum

Annak, hogy Pécsett járok egyetemre van egy hatalmas előnye: élvezhetem a Mecsek nyújtotta csodákat, legyen az akár a sok meredek utca, akár az, hogy április környékén, ha kirándulni indulunk, már messziről lehet érezni a medvehagyma tenger illatát.
Természetesen ebben az évben sem hagyhattam ki, hogy begyűjtsek ebből a számos jó hatással rendelkező növényből. Idén legelőször egy kis medvehagyma főzelék készült. Fogyasszátok egészséggel! 

Medvehagyma főzelék 

Hozzávalók:
  • 2 db nagy krumpli 
  • egy nagy csokor medvehagyma 
  • 2 evőkanál étkezési keményítő 
  • 1 dl tej 
  • só, ételízesítő 
A krumplikat megpucoljuk, felszeleteljük, kevés vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük. Miközben a krumpli fő, a medvehagymát apróra szeleteljük és a már összetört krumplihoz adjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy híg legyen, összeforraljuk, ízesítjük, majd a végén besűrítjük a tejjel kikevert étkezési keményítővel. Adhatunk mellé főtt tojást, tört krumpli, vagy akár sült húst is.  






...és ha Mecsekben járunk tavasszal, velük találkozhatunk többek között:

Viola odorata - Illatos ibolya
Helleborus odorus - Illatos hunyor

Asarum europaeum - Kapotnyak

Lathyrus vernus - Tavaszi lednek

Isopyrum thalictroides - Galambvirág

Corydalis cava - Odvas keltike

Anemone ranunculoides - Bogláros szellőrózsa
és persze a medvehagyma tenger


2011. április 3., vasárnap

Esetem az eladóval

Bementem a boltba valamelyik reggel és csak nézelődtem a hűtőpult előtt, amikor is megszólított a munkáját végző eladóhölgy. 
eladó: Kedvesem, vigyen ebből a réteslapból, most nagyon olcsó! 
én: Miért is ne?! 
Na így kezdődött az egész és folytatódott a dilemmával, hogy mi legyen belőle. Nagyon jó ötleteket kaptam egyik szaktársamtól (itt is szeretném megköszönni Reninek) és belevágtam életem első Baklavájának elkészítésébe. 
Nézegettem a blogokat, legfőképpen a szirup miatt, mert az alaptészta összeállítása egyáltalán nem igényel nagyobb kutatómunkát. A mostani alkalommal Az élet napos oldala Reni narancsos szirupját választottam. Úgy gondolom, így a kóstoló után, hogy ez a döntés tökéletesnek bizonyult.  

Baklava 

Hozzávalók: 
  • 12 dkg réteslap (12 lapos csomag) 
  • 50 dkg darált dió
  • 40 dkg cukor 
  • 20 dkg vaj 
  • 3 narancs  
  • csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg 
A réteslapot négy felé osztom. Egy tepsit kikenek olvasztott vajjal, majd belehelyezek egy réteslapot és azt is megkenem olvasztott vajjal, mikor a réteslapok egy negyede már a tepsiben csücsül, a hat evőkanállal elkevert darált dió harmadát egyenletesen eloszlatom rajta, újból a réteslap réteg jön, majd a cukros dió, réteslapok, cukros dió és végül szintén a réteslapok. Nagyon fontos, hogy minden egyes réteslapot alaposan megvajazzunk. Még sütés előtt háromszögekre vágom. Előmelegített sütőben pirosra sütöm. közben elkészítem a szirupot. Három narancs levét kifacsarom, majd hozzáadom a kimért cukrot (mínusz az a 6 evőkanálnyi, amit a dióhoz adtuk), egy csillagánizst, egy fahéjrudat, pár szem szegfűszeget és szirupot főzök belőle. Ezt a narancsos levet öntöm rá a sütőből kivett, még forró Baklavára, majd megvárom míg kihűl. 





Nagy meglepetés várt minap a blogomon. Kedytől kaptam díjat, amit ezúton is szeretnék neki nagyon megköszönni. tovább kellene adni 10 általam kedvelt bloggernek, de 1., ennél sokkal többen állnak szívemhez közel, 2., nem tudnék tehát 10-et választani, 3., nagyjából már mindenki megkapta ezt a díjat. 

Köszönöm a díjat!