2010. április 20., kedd

Hasznosítás a köbön

A köbön, mivel találtam a hűtőben 3 üveget, mind a 3 alján volt egy kevés lekvár. Hmmm. *gondolkodik* Hmmm...Ha ezeket összekeverem, akkor az tökéletes tölteléke lesz a piskótatekercsnek. Így született meg a mai süti, ami ha jobban belegondolok nem is három, hanem négy lekváros, mert a mama-féle lekvár az körtés-barackos volt, ehhez kevertem az általam készített szederlekvárt és volt még egy kis bolti eperlekvárom is.

Lekváros piskótatekercs

Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • lekvár
  • tetejére porcukor
A piskótát a szokott módon készítettem el, s még melegen feltekertem, így hagytam kihűlni. Amikor kihűlt letekertem, megkentem a lekvárral, majd feltekertem és a tetejét megszórtam porcukorral.


2010. április 16., péntek

Medve

Most, hogy medvehagyma-szezon van egyszerűen nélkülözhetetlennek tartottam, hogy valami olyat készítsek, amiben meghatározó szerepet kap az Allium ursinum (Alliaceae). /Másodállásban biológusnak tanulok, azért ez a kis latin.../

Medvehagymás-sajtos pogácsa
Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 20 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag medvehagyma (kb. 10-12 db)
Az élesztőt belemorzsolom a cukros langyos tejbe, amíg felfut összedolgozom a tészta hozzávalóit. A sajtot lereszelem és felét a tésztába keverem. Miután az élesztő felfutott, azt is hozzádolgozom a tésztához, majd hagyom 1 órát kelni. Miután megkelt, a tésztát téglalap alakúra nyújtom, egyik felére rászórom az apróra vágott medvehagymát, majd a másik felét ráhajtom, ismét kinyújtom. Ezt a hajtogatást 3-4-szer megismétlem, majd hagyom a tésztát pihenni, végül kis pogácsákat szaggatok belőle. A pogik tetejét megkenem felvert tojással, rászórok a maradék sajtból, kivajazott tepsire sorakoztatom őket, majd fél órára beteszem őket a 180 fokos sütőbe.




Szerdán egy szupercella vonult végig Pécs felett. Volt jó kis zivatar és villámlás, de ami utána volt, na az volt a jó része a dolgoknak: csodálatosan tiszta levegő, semmi szmog és szivárvány. =)




2010. április 8., csütörtök

Ohh chili, te mézédes

Vettem a minap aprított chilit a boltban, gondoltam ehhez még kéne valami, úgyhogy került a vászonszatyorba egy kis vásárcsarnokos csirke felső comb, sárgarépa, burgonya, újhagyma, vöröshagyma, szalonna, retek.

Mézes-chilis csirke egybensült zöldségekkel
Hozzávalók:
  • 4 db csirke felsőcomb
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál chili (szeretem, ha csíp)
  • só, bors
  • 4 közepes burgonya
  • 4 sárgarépa
  • 2 újhagyma
  • 2 szelet házi füstölt szalonna
A mézet összekeverem a chilivel, a sóval, a borssal, majd ebbe beleforgatom a csirkecombikat és egy napit hagyom pácolodni. Másnap megpucolom a zöldségeket, felszeletelem, majd tepsi aljára halmozom őket és ráhelyezem a pácolt csirkét. Lefedem alufóliával és 180 fokon 45 percig sütöm, majd alufólia nélkül fél órát pirítom. Házi savanyúsággal és szeletelt retekkel tálaltam.

Ez az adag két személyre készült, de majdnem az egészet Po ette meg. =)



Húsvét és szülinap

Idén egybe tartottuk öcsém születésnapját és a húsvétot. Mátyás kérésére Kinder bueno tortát készítettem. Közben végig azt mondogatta, hogy nem érsz ennyit öcsi, nem érsz ennyit....=) A torta nagyon jól sikerült, mind elfogyott.


Kinder bueno torta








2010. április 1., csütörtök

Besárgulva

Végy kb. 6 szál répát, 30 dkg csirkemellet, 2 szál újhagymát. 1 szelet füstölt házi szalonnát, 30 dkg rizst, 2 gerezd fokhagymát, sót, borsot, vegetát, mustárt és persze a kihagyhatatlan kurkumát.
Vágj össze mindet, amit össze lehet, rakd egy serpenyőbe, ízesítsd a fűszerekkel, közben a rizst főzd meg, úgy hogy tegyél bele fokhagymát és kurkumát.
A végeredmény: csupa-csupa sárgaság

Sárgarépás csirke kurkumás rizzsel



Jó étvágyat!