2010. március 28., vasárnap

Hajjaj

Említettem, hogy a minap voltunk szalonnát sütni. Nem fogyott el minden, hoztam haza szalonnát is, újhagymát is. Valamelyik nap tésztát készítettem, abból is maradt egy kevés. Sajt általában van itthon. Hajjaj...mit is kéne...mit is kéne....

Tésztasaláta

Hozzávalók:
  • tészta
  • sajt
  • újhagyma
  • szalonna
  • majonéz
  • bors
A tészta már hideg helyen volt egy ideje, beleszeleteltem a hagymát, hozzátettem az apró kockára vágott sajtot, egy csipet borssal megfűszereztem. Két kanálnyi majonézzel elkevertem. A szalonnát nagyon vékony csíkokra szeltem, megpirítottam egy kicsit és hajrá ez is a tésztába.



Hajjaj...

2010. március 27., szombat

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk

Ma nagyon megkívántam az édességet. Mármint most kivételesen nem a csokit, hanem valami sütiféleséget. Tegnap voltunk barátokkal Égervölgyben szalonnát sütni és olyan sós volt, hogy azóta csak édeset ennék. Így kapva kaptam az alkalmon, no meg azon, hogy lassan emberi áron árulják a citromot, megsütöttem a világ legegyszerűbb tortáját =)

Citromtorta

Hozzávalók:
  • 3 db tojás
  • 2 db citrom
  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 0.5 dl víz
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek egy csipet sóval. A sárgáját habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Lereszelem a két citrom héját, összeforgatom a liszttel és a sütőporral, majd lassan adagolva a tojáshoz keverem. Kicsavarom a két citrom levét és vízzel (kb. 0.5 dl) felöntöm 1 dl-re, ezt is hozzáadom, majd az 1 dl étolajat is. Legvégén beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét, 160 fokon 25 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt a torta, 4 evőkanál porcukorból és 1 evőkanál citromléből kevert mázzal bevonom. Hmmmm....

2010. március 23., kedd

Boldog születésnapot

Öcsém a mai nappal belépett a nagykorúak táborába. Hiába, szalad az idő, néha fel se fogja az ember lánya, hogy kis gizda, állandóan kék-zöld foltokkal teli öccséből hirtelen szakállas, érettségi előtt álló, szavazópolgár lesz. Muhaha....Mátyás ezt csak Neked!

Ez a fotó a 16. születésnapján készült, a tortát én sütöttem, mert kikérte magának, hogy ő nem hajlandó "ratyi" cukrászdás szülinapi tortát enni, ő igazi gyümölcstortát akar Anno megkapta, most még nem tudom milyennel lepem meg, ha hazamegyek....

Boldog születésnapot Öcsi!

Ronda, de finom

Nagyon régen készítettem már el ezt a desszertet, vagy tartalmasabb levesek esetén második fogást. Igazából nem is tudom, hogy honnan származik a recept, anya csak úgy sütötte kiskorunkban, elég gyakran. Öcsém rajongása azóta át is ment utálatba, de most úgyse neki készült.
Zsemlefelfújt

Hozzávalók:
  • 10 db zsemle
  • fél liter tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mák + porcukor ízlés szerint
  • kb. 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • kb. 6 evőkanál lekvár
  • 2 tojás
A zsemléket 5-6 szeletre vágom és beáztatom cukros-vaníliás tejbe. Kivajazott tepsi aljára sorakoztatok egy réteget az "ázott" zsemleszeletekből. Ezt megszórom a cukros mákkal, egy kanál kakaóporral és e evőkanálnyi lekvárt eloszlatok rajta. Ismét az áztatott zsemle, mák, kakaópor, lekvár. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a zsemle. Tetejére felvert tojáshabot teszek, majd mehet a sütőbe fél órára, 180 fokon.




2010. március 21., vasárnap

Egy nyár ízei...

Egy nap van a héten, amikor reggelizek, az pedig a vasárnap. Illetve ez most már így nem teljesen igaz, csak ha otthon vagyok, Pécsett sokszor kimarad ez az étkezés úgy vasárnap, mint a hét többi napján. No de ha mégis reggeliznék, biztos sokszor készíteném el a Pancake-et. Ennek a receptje Kanadából származik. Még gimnazista koromban töltöttem ott - pontosabban Calgaryben és Vancouverben - 2 felejthetetlen hónapot. Rengeteg recepttel tértem haza, melyeket természetesen ott, azon a nyáron mind kipróbáltunk vendéglátóméknál. Malvin néni is szeretett sütni-főzni, szóval azt hiszem ez egyáltalán nem volt teher a számára. Jajj csupa szép emlék =)

Pancake

Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt
  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 1/2 kiskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 1 csésze tej, 1 kiskanál ecettel
Az összes hozzávalóból sűrű masszát keverek. Egyszerű palacsintasütőbe egymás mellé két kupacot halmozok és mindkét oldalát megsütöm. Vastag, omlós tésztát kapunk, és mindenképpen egy kis vajjal a tetején és juharsziruppal nyakonöntve tálalom.




A csésze és a kanál mércéket én Kanadából hoztam, mert ott minden recept ilyen mennyiségekben van megadva. Nagyon remekül néznek ki, szeretem őket használni. A csésze kb. 2 dl-es, a kanál megfelel egy evőkanálnak, a kiskanál pedig a teáskanálnak.


2010. március 18., csütörtök

Szép Zalában születtem...

Szép Zalában születtem

Szép Zalában születtem,
A nagy erdő nevelt fel,
Fenyőerdő a hazám,
Minden legény hű babám.

Befogom a lovamat,
Elkiáltom magamat,
Reszket tőlem minden úr,
Nem ám aki földet túr.
/Népdal/

Mamától és anyukámtól sok étel elkészítését tanultam meg, melyek közt vannak tipikus zalai parasztételek. Közülük is a nagy kedvenc a krumpliprósza.

Aludttejes krumpliprósza


Pontos mennyiségeket nem nagyon tudok írni, mert mindig "állagra" készítjük/em. Csak a hozzávalók listáját közlöm, körülbelüli adagokkal.

Hozzávalók:
  • kb. fél liter aludt tej
  • kb. 4 nagy burgonya
  • fél fej vöröshagyma
  • 4-5 marék liszt
  • só, vegeta
Egy nagoyn keverőtálba öntöm az aludttejet, belereszelem a nyers krumplit és a vöröshagymát. Hozzáadok annyi lisztet, hogy jó sűrű masszát kapjak, de ne domináljon még a liszt íze. Ízesítem sóval és vegetával.
Én most palacsintasütőben sütöttem meg, régebben gáztepsiben szoktak eloszlatni egy adagot és sütőben sütötték.
Sokan szeretik tejföllel, illetve pirított hagymával kínálni és aki nem tesz az alapmasszába hagymát, nyugodtam fogyaszthatja édességként is, porcukorral.
Ahány ház, annyi szájíz. =)




2010. március 15., hétfő

Mama-féle

Apukám anyukájától származik a recept. Mindig nála ettünk ilyet, ha meglátogattuk. Szerinte apa nagy kedvence volt ez a sütemény kiskorában. Most se egy darabot evett belőle. =)

Diós lúdláb

Hozzávalók: - tésztához:
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg durvára vágott dió
-krémhez:
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
4 tojásfehérjéből, a vízből és a cukorból kemény habot verünk. Hozzáadunk 4 tojássárgáját, a kimért lisztet és sütőport, valamint a durvára vágott diót. Fél óra alatt 175 fokon készre sütjük. A tejből a lisztből és a tojásból krémet főzünk. (célszerű ezzel kezdeni, hogy mire a tészta megsül, ez a massza kihűljön) A margarinból és a porcukorból krémet keverünk és ha a főzött krém kihűlt, hozzádolgozzuk. A masszát rákenjük a kihűlt tésztára, tetejét tortabevonóval vonjuk be.




2010. március 7., vasárnap

Pala...pala..pala...csinta

Ajjajj..nem telhet el vasárnap édesség nélkül, az kizárt, muszáj volt valamit sütnöm. Palacsinta már marha régen volt, mert az albérletben a palacsintasütőben valamiért durván leragad a tészta és csak darabokban tudom felszedni. De sebaj, gondoltam egyet és megoldottam a helyzetet. Ha vastag tésztát sütök és csak az egyik oldalát sütöm meg, akkor talán sikerül nem darabokban kiszedni. Így egyértelmű volt, hogy rakott palacsinta lesz a dologból.

Rakott palacsinta

Hozzávalók:
  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
A hozzávalókból a szokottnál sűrűbb palacsintatésztát keverek. Csak az egyik oldalát sütöm meg, ha kész egy tűzálló tálba teszem és egyenletesen eloszlatok rajta egy kis fahéjas reszelt almát, majd jön a következő palacsinta és így folytatom a rétegezést, amíg el nem fogy a tészta. A tetejét megkenem tejföllel és fél órát sütöm 180 fokos sütőben. Ha kész a meghinthetjük porcukorral.


2010. március 2., kedd

Örök kedvenc

Rejtvény:
Anyukámtól tanultam, ő szintén az anyukájától, vagyis a nagymamámtól tanulta. A kedvenc. Sokszor szavaz a család erre, ha feltesszük a kérdést: Mi legyen a vasárnapi süti? Másnapra mindig elfogy, ha esetleg marad, akkor örömmel csomagolok belőle pár szeletet és viszem a suliba uzsonnára.
Megfejtés:

Fonott kalács
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 18 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 3dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étolaj
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom. Közben a lisztet elmorzsolom a tojással, margarinnal, sóval. Hozzáadom az élesztőt, az étolajat és laza, könnyű tésztát dagasztok belőle.
Kb. 1 órán keresztül kelesztem, ha megkelt, ketté veszem és a két félt 3-3 egyenlő részre osztom. Mindegyiket elnyújtom, kettőt megkenek lekvárral és megszórom cukrozott kakaóporral,, a harmadikat megkenem egy kevés vajjal és megszórom cukrozott fahéjjal. A tésztákat feltekerem és a három hengerből fonom meg a kalácsot. A tészta másik felével is hasonlóképpen járok el. Kb 40 percig sütöm 170 fokon.




Játék!!!



No nem nálam, hanem egyik szaktársamnál, aki süthető gyurmákkal foglalkozik és nagyon remek dolgokat alkot. Szóval ez a bejegyzés szóljon most a Cseresznyéslány ékszerekről :)
Pár hónapja rendeltem meg tőle az azóta egyik kedvenc fülbevalómat, az apró katicákat. Nagyon tetszett, pontosan olyan katicafülik lettek, amilyent elképzeltem. :)
Íme a felhívás a játékra:



...és a híres ;) fülbevaló:
Mindhárom kép Kinga blogjáról származik.