2009. november 29., vasárnap

Csiga

Nagyon régen jártam errefelé, pedig sütöttem ám, csak nem volt időm feltenni a recepteket, illetve fotókat. Van egy olyan érzésem, december 14-től még kevesebb bejegyzésem lesz. Vizsgaidőszak :S
A süssünk valami keltet mai felvonásának főszereplője:

Fahéjas csiga

A hozzávalókat érzéssel öntögetem össze, pontos adatokkal nem szolgálhatok....
  • kb. 0.5 kg liszt
  • 1 tojás
  • kb. 15 dkg margarin
  • kb. 1 dl étolaj
  • csipet só
  • tej
  • 50 g élesztő
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatom, közben elmorzsolom a margarint a csipet sóval ízesített liszttel és a tojással. A felfuttatott élesztőt a lisztes keverékhez öntöm, majd az étolajat is és sima tésztát dagasztok belőle. Kb. háromnegyed óra alatt a háromszorosára kel.
Ha megkelt, a tésztát két felé veszem, mindkét felét kinyújtom és fahéjas cukorral megszórom, majd feltekerem és a rudat egyenlő nagyságú kis szeletekre vágom, melyeket kivajazott tepsire sorakoztatok. Így is hagyom egy kicsit kelni, majd ezek után előmelegített sütőbe teszem és fél óra alatt aranysárgára sütöm.
Jó étvágyat!




2009. november 1., vasárnap

Ismét

Ma megint megsütöttem (egyik) kedvenc édességemet a kuglófot, de természetesen új kiadásban. Ezúttal kelesztett tésztát vettem alapul, eredményként csak annyit mondhatok, hogy nem ez volt az utolsó ilyen próbálkozás.

Kelt kuglóf

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl meglangyosított tej
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • kakaópor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
Először a porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a meglangyosított tejet és az élesztőt jól elkeverjük, majd hagyjuk állni, hogy az élesztő felfusson. Közben egy másik edénybe kimérjük a lisztet, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a csipet sót és a citrom reszelt héját. A tejes keveréket a liszteshez öntjük és jól összedagasztjuk, majd kettévesszük. Egyik felébe ízlés szerinti kakaópor mennyiséget gyúrunk (nekem kb. 2 dkg volt), másik felébe, ha szeretjük (én kifejezetten nem) rumba áztatott mazsolát tehetünk. Pihentetjük kb. 10 percig a tésztáinkat, majd rudakat formázunk belőle és összecsavarjuk. Ezután a kivajazott, kilisztezett formában a kétszeresére kelesztjük, majd 30-35 perc alatt 160-180 fokon aranybarnára sütjük.