2009. október 21., szerda

Ebéd

Ma nem volt túl sok időm elkészíteni az ebédet, ezért valami gyorsat, de finomat akartam. Így esett a választásom a gánicára. Na ennek a nevét alig tudtam megjegyezni, Po anyukájától tanultam meg az elkészítését, valamint náluk kóstoltam ilyet először. Kicsi Bubinak nagyon ízlett. ;)
Gánica

Hozzávalók:
  • 1.5 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • ízlés szerint só
  • bors
  • annyi liszt, amennyit a burgonya felvesz
  • vöröshagyma
  • étolaj
  • őrölt paprika
  • tejföl
A megtisztított burgonyát megfőzöm, majd leszűröm, ízesítem sóval, borssal. Hozzáütök két darab tojást, elkeverem, majd hozzádagasztok annyi lisztet, hogy formázható állapotú legyen. Ki gombócakat formázok, amiket ellapítok, így megy a forró olajba. Aranybarnára sütöm. A vöröshagymást megpucolom, felkockázom és olajon megfonnyasztom, majd egy kiskanál őrölt édespaprikát adok hozzá, vagyis egyfajta pörköltalapot készítek. Ebből lehet a kis gombócok tetejére tenni ízlés szerint, valamit tejföllel is lehet kínálni.


2009. október 20., kedd

Ha nem szeretnél rendelni....

Süss! Méghozzá Te magad, otthon és hidd el jobb lesz, mint amit több órás kopogó szemekkel töltött várakozás után kihoz a pizzafutár. A családnak itthon a fokhagymás-tejfölös alap a kedvence, szóval ez adott volt, amit meg még találtam a hűtőben, azt rászórtam, majd mind megettük. :)

Pizza a la Katicamanó

Hozzávalók:
  • 1,5 evőkanál olivaolaj
  • 320 ml víz
  • 2 teáskanál só
  • 64 dkg liszt
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • oregánó
A hozzávalókat összedagasztottam, majd egy órát hagytam kelni. Két tepsibe kinyújtottam, majd ráhalmoztam a feltétet, ami a következő volt: 2dl tejfölbe belekevertem két gerezd összetört fokhagymát, ezt a tésztára simítottam, majd ezután jött - nem sajnálva a mennyiséget - sonka, szalonna, vöröshagyma, sajt és a végén megszórtam egy kis oregánóval.
Kicsi Bubi ketchuppal kérte, amit egy kicsit furának tartok a tejfölös alaphoz, de nem volt olyan rossz. :)


Jó étvágyat!

2009. október 18., vasárnap

Szünet

Drága, jó iskolám úgy döntött, hogy egy hétig nélkülöz minket, azaz beköszöntött a szünet. Ez a szünet dolog nem az igazi, mert kísért az egyetem két ZH formájában. Brrrrr....
Hazajöttem, mert ugye csak ideiglenes pécsi vagyok, amúgy eredetileg zalai. Tudom, tudom....krumpliprósza, dödölle, Zala kocka, Naturaqua.....sötét Zala. Most vasárnap nem épp a szokásos zalai ételeket főztük anyával. A menü: palócleves, rakott zöldbab és lekváros bukta. A kelttésztába házi lekvár került, méghozzá mama körtés-barack lekvárja és a saját készítésű szederlekvárom. Mindez azért, mert a vasárnapi ebéd szent. :)

Ízes bukta

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 db élesztő
  • 0.5 liter tej
  • 1 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 0.5 dl étolaj
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint lekvár, jam
A hozzávalókból ( a lekvár kivételével) könnyű tésztát dagasztok. Most nagyon szépen sikerült, a kis hólyagok alakultak ki, miközben nyújtottam. Kockákra vágtam a kinyújtott tésztát, kevés lekvárt tettem a közepére és feltekertem. Kivajazott tepsire sorakoztattam őket, lekentem a tetejüket egy felvert tojással és hagytam pihenni még egy kicsit őket, majd 170 fokon kb. fél óra alatt aranysárgára sütöttem. A konyhában mesés illat terjengett...


miután megkelt


nyújtás előtt

sütés után

2009. október 11., vasárnap

Sport

No nem a szó valódi értelmében, hanem jelen esetben a csoki, vagyis a sütemény mivoltában. Szombat este egyedül voltam itthon (amit nagyon utálok), szóval nekiálltam és elkészült, de megszenvedtem vele. Nem tartozik a könnyen nyújtható kategóriába a tészta és robotgép nélkül is nehezebb volt a krémet összekeverni. De inkább pepecseltem ezzel három órát, mint unatkozzak.

SPORT SZELET

Hozzávalók:
- tésztához
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál kakaópor
  • kb. 2 dl tej
- krémhez
  • 2 csomag csokoládé puding
  • 6 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 3 evőkanál kakaópor
A tésztához valókat összegyúrjuk és gáztepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. A krémhez a csokipudingot a 6 dl tejjel felfőzzük, ha kihűlt akkor összekeverjük a többi hozzávalóval. rummal esetleg rumaromával ízesíthetjük. Összeállítás után a tetejére tortabevonót olvasztunk.




Még nem is írtam, hogy kb. két hete Po-tól kaptam egy sünt. Nem élőt, "csak" egy kalácstésztából készült apró sünit mazsola szemekkel és orral. Nem ettem meg, eltettem emlékbe. :)



2009. október 7., szerda

Megkésve....

Mostanság eléggé el voltam/vagyok havazva. Egy kicsit több volt a jegyzőkönyvkészítésre és prezentációk készítésére fordított időm, mint a sütésre. Ezt bánom is nagyon. De azért amikor akadt pár szabad órácskám, mindenképp próbáltam valami gyors sütit improvizálni. Így volt ez tegnap is. Csak el kellett ugranom a boltba citromért, joghurtért és el is készült a világ szerintem legegyszerűbb és elronthatatlan édessége, a muffin. Jelen esetben citromos-joghurtos.

Citromos-joghurtos muffin

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 2 dl joghurt
  • 2 közepes citrom
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy edényben összekevertem a tojásokat a cukorral, a vajjal, a citromok reszelt héjával és levével, valamint a joghurttal, majd beleforgattam a sós, sütőporos, lisztes egyveleget. A muffinformákat kibéleltem papírkapszlival és már ment is a sütőbe fél órára. Miután kihűlt én a tetejét bevontam egy kis cukormázzal, ami 3 evőkanál porcukorból és egy fél evőkanál citromléből állt.

Egyébként sütögettem még vasárnaponként, a szokásos őszi vasárnapi sütiket, mint pl. almáspite, de az csak almáspite, habár nekem nagy kedvencem, de semmi extrát nem tudnék hozzáfűzni, de lehet majd egyszer megosztom a receptjét.